Att köpa en fabriksny bil har fördelen i att du får garanti, service och en minimal risk för kommande småskador första åren. Men det innebär även att man får betala ett betydligt högre pris. Köper du istället begagnade bilar kan du få betydligt bättre pris. Men det ställer högre krav på dig som köpare. Hur hittar du billigaste begagnade bilen?

Köpa via bilhandlare?

Utöver att köpa begagnade bilar privat är det även möjligt via bilhandlare. En del köper och säljer enbart begagnade bilar medan andra främst köper dem vid inbyte. Oavsett är det smart att söka brett. Bor du i Norrköping kan du kontakta bilbolag över hela Östergötland för att kolla om de har den bil du önskar. Många har även bevakningsfunktioner som gör att du får veta om de fått in en bil som du är intresserad av. Fasta inte bara i Norrköping (eller den stad där du bor). Genom att ha koll på många bilbolag kan man lättare hitta ”guldkornen”. Detta inte minst om man försöker hålla nere priset.

Köp privat

Jämför du priset på en begagnad bil hos en bilhandlare och exakt samma bil på exempelvis Blocket kommer du se att privata köp nästan alltid är billigare. Delvis beror det på att bilhandlaren behöver ha högre provision medan en privatperson ibland kan sälja bilen med förlust. Men är de då alltid bäst att köpa privat? Nej, men oftast billigast. Säkerhet och pris går inte alltid hand i hand vilket köp av begagnade bilar även vittnar om. Även här kan Norrköping tas som ett exempel där en bilförsäljare poängterar fördelarna med att köpa av dem istället för att göra det privat. Vid köp av begagnade bilar erbjuder de 3 månaders garanti, tilläggstjänster samt att annan bil kan lämnas in som inbyte. Det skapar helt enkelt flera ekonomiska vägar och större säkerhet.

Ta in oberoende värderingsman

Köper du bilen via en bilfirma bör den vara korrekt värderad. Är det däremot en privatperson som värderar de begagnade bilarna kan priserna variera kraftigt. Ett sätt att komma ifrån detta är att ta in en oberoende värderingsman. Det finns flera företag som erbjuder detta. För ett par hundra värderar de bilen och du som köpare kan känna dig trygg i att du köpt bilarna till korrekt pris.