När det är dags att sälja bilen kan du antingen sälja via en bilhandlare eller privat via andrahandsmarknaden. Vad finns det för fördelar att sälja till en bilhandlare? En bilhandlare i Örebros som köper begagnade bilar är Jonsson Bil. På deras webbplats, Jonssonbil.se, nämns ett par fördelar med att sälja till bilhandlare istället för att sälja privat:

Betalning samma dag
Går du till en bilhandlare kan du vara säker på att betalning sker på ett korrekt sätt. Jonsson Bil lovar ”betalning samma dag” men det kan variera något mellan olika bilhandlare. Även om bilen säljs privat kan pengarna betalas samma dag. Men allt för många bedrägerier visar att det finns kryphål som bedragare använder sig av för att få dig att tro att betalningen har skett, eller kommer att ske.

Sköter ägarbytet och löser lån
Andra fördelen är den administrativa delen. Bilbolaget sköter med säkerhet ägarbytet åt dig och kan sedan använda dina pengar för att lösa eventuella lån innan resterande del betalas ut till ditt bankkonto. Även här skapas en större säkerhet då man annars själv måste sköta ägarbytet. Låt aldrig köparen sköta ägarbytet då köparen därmed kan strunta i att lämna in dessa uppgifter. I och med bilbolaget tar hand om kontakter med banken behöver inte heller detta ske på egen hand. Så länge som värdet på bilen är lika med, eller högre, än lånesumman löses lånet och man får resterande utbetalt.

Skjuts hem vid begagnad bil
De som kommer till bilbolaget med en bil man vill sälja kan sedan få skjuts hem. Alternativt bjuds det på skjuts till tågstationen om personen kommer långt ifrån.

Men krav på bilen

När bilhandlare köper bilar brukar de ha krav som måste vara uppfyllda. Detta för att bilen ska ha ett relativt högt andrahandsvärde. I annat fall är det inte värt för dem att ta hand om den och sälja den vidare. På Jonssonbil.se anges att kravet är att bilen max rullat 12 000 mil och att den inte är äldre än 7 år. Detta kan självklart variera mellan olika bilbolag.
Det finns även bilbolag som köper upp nästan ”vad som helst”. Men det handlar då främst om mindre företag som har som affärsidé att enbart köpa in, renovera och sälja begagnade bilar.