Behöver du en advokat? Enklaste vägen att hitta en lokal advokat som är specialiserad på just önskat område är att använda söktjänsten på Sveriges Advokatsamfunds hemsida. Gå till Advokatsamfundet.se. Det är yrkesorganisationen för denna bransch. På sidan finns information kring hur man blir advokat, advokatetik, nyheter m.m. De har även en smidig sökfunktion som nås via menyn. Gå till Sök Advokat: I detta exempel eftersöks en jurist i Stockholm med fokus mot familjerätt. Enklaste sättet är nu att skriva in ”Stockholm” i rutan ”Ort” och därefter scrolla i listan ”Verksamhetsinriktning” och välja just familjerätt. Bara i Stockholm finns över 200 advokater med denna inriktning eftersom den är väldigt allmän. Söks däremot en jurist i Stockholm mot Konkurs- och obeståndsrätt hittas 4 st. I sökresultatet visas telefonnummer och länkar till mer information om de olika juristerna. Om du inte vet inriktning. Att som lekman veta vilken inriktning som ärendet har är inte alltid helt lätt. Det bästa alternativet är då att scrolla igenom de olika inriktningarna som finns och försöka välja något i närheten. Det är ytterst sällan som en jurist enbart arbetar med en enda specifik inriktning.

Söka europeisk advokat

Finns behovet av att hitta en advokat i ett annat EU-land? På advokatsamfundets hemsida finns länk till E-justice.europa.eu som är en portal där jurister presenteras från EU, EES samt en del andra länder i Europa.

Skillnad på jurist och advokat

Jurist är ingen skyddad titel. Generellt menas att personen som utger sig för att vara jurist har en utbildning via juristprogrammet på högskola eller universitet. Men i princip kan ”vem som helst” säga att de är jurist eftersom de jobbar med juridik. Advokat är däremot en skyddad titel och man får inte utge sig för att vara advokat utan att ha rätt utbildning och kompetens. I vissa fall ha alltså jurister och advokater liknande utbildning och kompetens men olika titlar. En jurist kan vara expert på samma frågor som en advokat kan vara.

Behövs hjälp med juridiska frågor kan alltså både en advokat och jurist i Stockholm kontaktas. Är det jurister bör man däremot kontrollera utbildning, erfarenhet och rykte. I annat fall finns risken att man erbjuds hjälp av någon som inte har utbildning alls.