Inför studenten är det mängder av saker som ska fixas. Bland annat ska du beställa hem mössan och hitta kläder att ha på dig. Det klassiska är att bära vitt, åtminstone för tjejer. Killar brukar ha mörka kostymbyxor och vit skjorta. Förutom studentmössan är studentskylten också viktig, något som hör till traditionen. Du kan beställa din studentskylt på nätet, tänk dock på att vara ute i god tid. Runt studenttiderna är det ofta högt tryck på den här sortens sidor eftersom alla över hela landet behöver samma sak till den stora festen. Vissa företag, bland annat Studentskylt.bga.se, erbjuder dock snabba leveranser och kan skicka ut dina saker trots att det bara är några dagar kvar.

Fota inför studentdagen

För att kunna beställa en studentskylt behöver du naturligtvis även ha ett foto. Kanske har du något humoristiskt eller gulligt foto från när du var liten? Du kan fota av pappersfotot med en vanlig mobilkamera, se dock till att ge dig själv de bästa förutsättningarna så att bildkvaliteten blir så bra som möjligt. Det viktigaste är ljuset, oftast blir det bäst när du fotograferar under dagtid och får dagsljus. Kom ihåg att tvätta rent mobilens kameralins. Den är oftast smutsig och täckt av fingeravtryck som gör skärpan oskarp. Använd inte blixten när du fotograferar eftersom det lätt hänt blir en reflektion. När du ska fota pappersfotografiet kan du placera det på en så enkel och neutral bakgrund som möjligt, helst i ljusgrått. Det fungerar dock även i vitt. Ta kortet rakt ovanifrån, ibland kan det vara enklast att stå på en stol. För att skärpan ska bli så klar som möjligt är det bra om du står nära fotot. Sedan är det bara att börja fota tills du fått en bild som är klar och tydlig.

Spara pengar på skylten

Inför studenten kommer du märka att det snabbt blir väldigt kostsamt att köpa alla saker. Förutom kläderna du vill ha på dig, mössan, plakatet och liknande, tillkommer även kostnader som bland annat balen och själva studentfesten. För att dra ner priset kan det vara värt att kolla upp vad begagnade klänningar och kostymer kostar, ofta finns det ett stort sortiment att välja bland hos exempelvis Tradera.