Dags för en spännande resa? Att resa utomlands är spännande och roligt men det finns en del viktiga saker att ta itu med innan du sätter dig på planet. Beroende på vart i världen du ska finns olika rekommendationer och krav på vaccin. Vaccination i Stockholm är något du kan få på många håll, både hos privata kliniker och på olika apotek. En del apotek erbjuder drop in-tider för vaccination av de mer efterfrågade sorterna. Det kan handla om bland annat hepatit.

Att vaccinera sig är viktigt för att undvika att få farliga och allvarliga sjukdomar som kan vara svåra att bota. Om du är osäker på vilka vaccin du bör ha tagit kan du kolla in hos sajter som bland annat Svea Vaccin. Här finns överskådliga listor över grundvaccin samt vaccin som erbjuds i olika länder. Många som reser till Thailand över vintern behöver egentligen inte något särskilt vaccin, men om du däremot planerar att vistas i mer lantliga miljöer eller i tropiska skogar kan det ofta vara rekommenderat med mer specifika vaccin. Som bland annat malaria.

Behöver jag vaccination i Stockholm?

När är liten får man en del olika grundvaccin, både på sjukhuset som bebis men även i skolan, exempelvis stelkramp. Dock är det många gånger viktigt at komplettera med andra sorters vaccin, vanligtvis då inför en utlandsresa. Om du ska besöka Thailand, Mexiko eller kanske Japan kan det vara så att du behöver komplettera med andra vaccin. Vaccin mot hepatit är bland annat något man oftast rekommenderar, oavsett till vilket land du ska åka. Tänk på att många vaccin måste tas i doser utspritt över flera år eller veckor. Därför är det alltid bra att du är ute i god tid med tidsbokning så att du hinner få alla de doser av vaccin du behöver inför resan.

Har du glömt bort vilka vaccin du redan tagit? Om det handlar om grundvaccin som stelkramp, mässling och liknande, kan du kolla in hos Folkhälsomyndigheten. De har nämligen sammanställt en lista år för år där du ser vilka vaccin som gavs ut just då. Kolla även med dina föräldrar om du har möjlighet för att se om de minns vilka vaccin du fått. Kanske har du sparat dina gula vaccinationskort? Här står också vilka vaccin du fått samt när du fick dem.

Vaccination i Stockholm – Inte bara vid utlandsresor

Det är många som endast förknippar vaccination med utlandsresor. Även i Sverige finns dock en rad sjukdomar man bör vaccinera sig emot. Som barn år man vaccin mot alla kända barnsjukdomar och senare i livet kan man även gardera sig mot andra sjukdomar. Det finns inget vaccin som funkar mot allting, men en hel del bekymmer kan undvikas genom vaccin. Besök denna sida eller någon annan utförare för att hitta svar och boka en tid för vaccination avseende inrikes smittorisker.