Att köpa guld är kanske inte jättevanligt bland privatpersoner, i jämförelse med andra typer av investeringar, men det förekommer. Det finns både för, – och nackdelar med att göra det och det finns även flera vägar till att genomföra ett köp. Läs mer om alla delar nedan.

Var går det att köpa guld?

Det finns flera vägar att ta för den som är intresserad av att köpa guld och egentligen inget sätt som är bättre eller sämre än det andra. Nedan följer några alternativ.

  • Företag som säljer guld – De som vill köpa guld kan ta kontakt med ett av de många företag som ängar sig åt guldhandel. Dessa brukar i regel både sälja och köpa den gyllene råvaran och man kan hitta alltifrån gamla mynt till guldtackor.
  • Auktioner – En annan väg att gå för den som vill köpa guld är auktioner. Dessa finns både fysiskt och på nätet och här finns chans att göra bra ”fynd” för den som har tur.
  • Köp, – och säljsidor för privatpersoner – Sist men inte minst så går det att hålla utkik på olika köp, – och säljsidor efter föremål av guld och även här går det att hitta blandade ting, så som mynt, smycken och så vidare. Den som har tur kan dessutom hitta ovanliga föremål – som kan vara värda en hel del.

Fördelar och nackdelar

Det finns både för, – och nackdelar med att köpa guld. Till fördelarna hör att det är stabilt och sällan tappar sitt värde. Guld står sig i vått och torrt som det verkar, även om det såklart syns upp, – och nedgångar när även efterfrågan går upp och ned.

Till nackdelarna med att köpa guld hör detsamma – att det är stabilt och därmed sällan ökar i värde. Det är alltså ingen vidare investering för den som vill göra stora pengar. Den person som köper guld för en viss summa, förvarar det inlåst under en 50 årsperiod och sedan tar fram det för att sälja det kommer troligtvis inte göra en stor vinst. Men samtidigt är det ofta benämnt som inflationshedge och stabil investering. Som med alla investeringar gäller det att se på risken och ställa det i förhållande till eventuell avkastning.