Det finns flera olika typer av lån att välja bland, däribland de med respektive utan säkerhet. Ett populärt alternativ är privatlån (även kallade blancolån), ett annat sådant är snabblån. Dessa lån är mer kortfristiga än många av alternativen och kan snabbt ge dig tillgång till pengar när du behöver sådana. Därför används dessa av personer som snabbt behöver få pengar att använda till att bland annat betala oförutsedda utgifter.

Men det är värt att känna till att dessa lån ofta har en hög kostnad. Därför kan du potentiellt sett riskera att hamna i en skuldfälla om du inte ser upp. Fortsätt att läsa för att få veta vad du bör tänka på innan du skrider till verket och ansöker om ett sådant här lån här!

Vissa lån har en säkerhet medan andra saknar detta krav

Ett lån med säkerhet innebär att du som ska låna pengar ställer en säkerhet för lånet. Till exempel kan du använda din bostad eller ett fordon som säkerhet. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet kan långivaren då ta säkerheten i beslag. Därmed ger denna långivaren en säkerhet – i absolut värsta fall kan denne sälja din bostad eller ditt hem för att få ut lite pengar.

Å andra sidan finns det även lån utan säkerhet, däribland privatlån och snabblån. I fallen med dessa lån behöver du inte ha någon säkerhet för lånet. Däremot kan räntan för dessa lån ofta vara lite högre. Anledningen till detta är helt enkelt att risken anses vara lite högre sett ur långivarens perspektiv.

Det finns vissa alternativ till snabblån som du bör överväga

Innan du tar ett snabblån bör du överväga om du istället har möjlighet att:

  • låna pengar från vänner eller släktingar
  • använda ett kreditkort för att finansiera kostnaden
  • ansöka om ett privatlån med lägre ränta
  • ta fram en avbetalningsplan med din hyresvärd eller ditt elbolag
  • söka rådgivning hos kommunens budget- och skuldrådgivning.

Först när du har gjort detta och inte längre har några andra alternativ bör du överväga att ta ett kortfristigt lån. Även då är det viktigt att du är införstådd med riskerna med en så kallad högkostnadskredit.