Behöver du låna pengar till ett hus, en lägenhet eller något annat? Ibland är det svårt att spara ihop stora summor pengar på kort tid, då kan lån vara ett alternativ. Du bör dock aldrig ta ett lån utan att noggrant fundera över det först. Du ska trots allt betala tillbaka allt inom en begränsad tidsperiod, och dessutom mer än vad du lånat. Detta beror på att lån kommer med ränta, en slags avgift som banken tar för att du får låna pengar. Ju lägre ränta, desto bättre för dig. Då alla banker har sina egna villkor gäller det att dels förhandla men också jämföra. Besök lånapengarenklare för att slippa jämföra bankernas lånelöften på egen hand. Här får du istället en tydlig överblick över återbetalningstid, storlek på lån samt ålderskrav och ränta.

Ett annat sätt att få ner räntan är genom att själv förhandla med bankerna. Alla banker vill ha dig som kund, detta ger dig en fördel som du kan använda när du förhandlar. Bankerna konkurrerar med varandra för att få just dig som kund. Med andra ord kan du försöka få ner räntesatsen hos banken. Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto lägre ränta brukar lånet ha. Om du däremot vill ha lång återbetalningstid brukar räntan stiga till taket, något som är bra att undvika.

Tänk på det här

När du tar ett lån tillkommer räntan, det är som en säkerhet för banken som då ser till att få in mer pengar snabbare. Ju längre tid du vill betala tillbaka, desto högre blir räntan. Se därför till att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Det är även viktigt att räkna ut om du kommer ha råd att betala tillbaka varje månad under den tidsperiod det gäller. Din månadsinkomst kommer att bli lägre eftersom lånet måste betalas av, är det något som fungerar? Många funderar över sin inkomst, exempelvis om man får ta ett lån även om man inte har en fast inkomst. Det är naturligtvis enklare att ta större lån hos bankerna om du har fast inkomst, men det finns även en rad andra typer av lån som du kan ta även om du inte har fast inkomst eller till och med om du har betalningsanmärkningar.