Vad är företagsrekonstruktion?

Vad är företagsrekonstruktion?

Företagsrekonstruktion är ett av många begrepp inom affärsjuridiken som inte allt för många känner till. Kanske har du någon gång hört talas om det och funderar över vad det är? Eller så har du själv ett företag som stött på patrull och du undrar om det finns något annat alternativ än att gå i konkurs. Här kan du läsa mer om vad rekonstruktion är och vad det innebär. Mer information kan du hitta på företagsrekonstruktion.biz.

Istället för konkurs

Ett företag som går så pass dåligt att det ställer till stora bekymmer i ekonomin går ofta i konkurs. När utgifterna är större in inkomsterna blir det tillslut svårt att hålla huvudet ovanför ytan och en konkurs blir oundviklig. Det finns dock ett alternativ till konkurs och det är företagsrekonstruktion. Kort och gott innebär det att man försöker rädda företaget genom att bli av med dom skulder som finns, istället för att kasta in handduken.

Så går det till

När ett företag har betalningssvårigheter är som sagt konkurs en vanlig utväg men om man vill rädda kvar verksamheten kan man ansöka om företagsrekonstruktion. Detta gör man hos tingsrätten, där en rekonstruktör kommer att utses. Man arbetar utifrån en rekonstruktionsplan och det är viktigt att man kan motivera både varför man har hamnat i den sits där man befinner sig nu men också hur man ska ta sig därifrån.

Målet är såklart att man ska få en typ av nystart, bland annat genom att dra ner på företagets kostnader för att kunna skriva av sina skulder. Lyckas man får man en chans till att börja om på nytt men det kan dock vara bra att veta att långt ifrån alla beviljas ett försök till företagsrekonstruktion.

Vilka nackdelar finns?

Det finns många fördelar med att rädda en verksamhet genom företagsrekonstruktion men den kan också medföra vissa nackdelar. Ett företag i kris och som är nära att gå i konkurs kommer som sagt att behöva göra stora förändringar ur ett ekonomiskt perspektiv. Det innebär att delar av verksamheten kan komma att avvecklas för att man istället ska kunna satsa helhjärtat på det som är viktigast – att betala av skulder för att få verksamheten på fötter igen.

Att delar av varsamheten försvinner kommer såklart också att innebära personalneddragningar, ibland i stor skala och ibland i en mindre. Många kan alltså drabbas men å andra sidan skulle anställda ha drabbats av en konkurs också.