Hur många elektriker finns i din stad?

Är du utbildad elektriker och vill se hur många andra elektriker som jobbar i din stad? Kanske funderar du på att starta eget och vill avgöra hur stor konkurrensen är. Det finns ett par vägar att se antalet verksamma elektriker i en stad. De visar något olika antal men skapar ändå en bild av antalet företag. Så här kan du exempelvis se antalet elektriker i Jönköping.

Vi börjar med Hitta.se

Om söktjänsten Hitta används presenteras det att finns ”73 elektriker i Jönköping”. Sökfunktionen har då innefattat företag som registrerat sig som elinstallatör, elinstallation samt inom elmontage.

Samtidigt hittas vissa företag som inte är helt relevanta. Ett exempel kan tas från en av Sveriges största vaktbolag. De genomför visserligen elinstallationer när larm installeras men kan knappast sägas vara en elektriker som kan anlitas om man har det generella behovet som dessa kan möta.

Ett par enstaka företag hittas även inom ventilation men totalt handlar det bara om ett tiotalt ”felaktiga resultat”. Man kan därmed säga att Hitta säger att det finns ca 60 elektriker i Jönköping.

Vi fortsätter med Eniro

Här visas totalt 159 företag vilket bör var en stark överdrift. Här hittas både företag inom isolering och låttjänster. I jämförelse mot Hitta så visar Eniro ett betydligt bredare sökresultat som inte lika tydligt visar just antalet elektriker.

Tydligast via Elsäkerhetsverket

Att utföra tjänster som elektriker utan att vara auktoriserad av Elsäkerhetsverket är olagligt. Alla företag som har denna auktorisation är även listade på Elsäkerhetsverkets webbplats. Detta för att konsumenter lätt ska kunna kontrollera det företag som anlitats för elarbeten.

Detta innebär även att man lätt kan kolla hur många auktoriserade företag som finns i en stad samt se dess kontaktuppgifter. Genom att gå till ”Kolla elföretaget” och söka på ”Jönköping” visas alla elektriker i Jönköping som har denna auktorisation. I mitten av 2019 gavs 32 sökträffar.

Här ryms visserligen både de som enbart vänder sig mot företag samt de som både gör jobb åt företag och privatpersoner. Men detta bör ändå vara den mest korrekta vägen till att se antalet företag.

Är det elektriker är det alltså relativt lätt att se antalet registrerade företag. Detta just tack vare lagen om auktorisation. Är det däremot snickare blir det betydligt svårare. Här finns ingen specifik auktorisation eller krav på utbildning.