Krångel med datorer och teknik kan vara irriterande och för den som inte är vare sig kunnig eller särskilt intresserad kan det vara svårt att lösa sådana problem på egen hand. Med det finns en lösning på problemet – nämligen tjänster inom datorhjälp hemma. Det innebär att en kunnig person kommer hem till bostaden och hjälper till att lösa dom tekniska problemen – och för det kan man även nyttja RUT-avdraget.

Datorhjälp hemma – det här kan man få hjälp med

Datorer och annan teknik som krånglar kan som sagt vara väldigt irriterande – det är sådana saker som många bara vill ska fungera och för den okunnige kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja för att ens lokalisera problemet. Det finns flera tjänster inom datorhjälp hemma – både enkla och mer avancerade. Man kan till exempel få hjälp med mailen – från att fixa en mailadress till att lära sig hur man förstår sig på och använder den.

Man kan få hjälp med olika typer av installationer – från mjukvara till produkter så som skrivare och scanner. Andra vanliga åtgärder är hjälp med felsökningar och virusrensningar och en del företag som erbjuder datorhjälp hemma kan även utbilda sina kunder i grundläggande kunskaper när det kommer till datorer, mobiler och surfplattor. Att ta hjälp med sina dataproblem i stället för att slita sitt hår kan alltså vara smart – då finns en chans att man både löser problemet på ett korrekt sätt, samt att man kanske till och med lär sig något nytt som kan vara bra att kunna tills nästa gång man stöter på patrull i surfandet.

Nyttja RUT-avdraget för datorhjälp hemma

För den som har behov av att få datorhjälp hemma finns möjlighet att nyttja RUT-avdraget. Eftersom tjänsten utförs just i hemmet räknas det till hushållsnära tjänster och man kan därmed göra avdrag på arbetskostnaden.

Vanliga regler för RUT-avdrag gäller, bland annat följande:

  • Man måste vara boende i bostaden där tjänsten äger rum
  • Man måste ha fyllt minst 18 år (vid beskattningsårets slut)
  • Man ska vara bosatt och skattebetalande i Sverige

Varje enskild person kan varje år göra avdrag upp till 75 000 kronor per år, så för att få rut-avdrag för datorhjälp gäller förstås också att man har avdrag kvar att nyttja.