Idag träffas många par via nätet. Att dejta någon man har träffat på en internetsida eller via en dejtingapp är nog till och med vanligare än att dejta någon man spontant mött på stan eller på krogen, och vågat gå fram till och flörta med. Man skulle kunna säga att dejtandet numera blir allt mindre och mindre spontant, och istället desto bekvämare och lättillgängligare. Men hur gör man?

Vad är nätdejting?

När du känner att du kanske inte kommer någon vart med att dejta partners som du möter spontant, eller att det helt enkelt inte finns någon att träffa, så kanske det är dags att prova på nätdejtande. Ordet nätdejtande är egentligen lite missvisande, eftersom att dejtingsajten framför allt är till för att enbart hitta varandra på. Själva dejtandet kommer efter, det vill säga i verkliga livet, på en restaurang, konsert, eller var än ni bestämmer er för att spendera den första dejten. Många känner sig mindre nervösa att ta första steget under nätdejting, eftersom att alla som är medlem på en dejtingsajt är ute efter att träffa någon. I verkliga livet kan det vara svårt att avgöra vem som är singel och är öppen för att flörta med, och vem som redan har en partner.

Steg 1 – välj en dejtingsajt

När du väl bestämt dig för att prova, så är det första du behöver göra att välja en dejtingsajt som du känner möter dina kriterier och behov. Det finns numera en stor mängd sidor att välja mellan, och det kan kännas som något av en djungel när du kollar runt bland olika sidor. Oftast har de olika dejtingsajterna specialiserat sig på något särskilt eller utmärker sig på ett eller annat vis för att stå ut ur mängden. Så det bästa är att fundera på vad du vill och behöver att dejtingsajten ska erbjuda, och leta efter den specifika detaljen eller erbjudandet när du ska signa upp dig.

Steg 2 – skapa en dejtingprofil och välj profilbild

Att ha en bra profil med rätt profilbild är viktigt, det är dejtingprofilen som utgör det första intrycket, och kan vara avgörande för om du lyckas få en dejt med den du spanat in! Saker att inkludera i sin profil kan vara fritidsintressen, personlighetsdrag, arbete, musiksmak och var du kommer ifrån/var du bor. När det gäller profilbilden så finns det huvudsakligen tre faktorer att överväga: ansiktsuttryck, omgivningen och hur mycket hud som visas.