Med praktiska båtlyftar förlänger du inte bara båtsäsongen, du slipper dessutom oroa dig över vinterförvaring, bottenmålning och onödigt slitage. Men vilken båtlyft passar dig bäst? Det finns flera varianter av båtlyftar och man pratar i regel om fyra olika varianter:

  • Brygglyft
  • Stolplyft
  • Hydraulisk båtlyft
  • Flytande båtlyft

Vilken variant som passar dig bäst beror dels på vilka bryggförutsättningar som finns där du bor, samt hur stor och tung båten är. Brygglyftar förankras i en stabil brygga samt i sjöbotten och ger därför en mycket stabil konstruktion som står emot både hårt väder och stora vågor. Stolplyften är flexibel och kan förankras i såväl en u-formad brygga som i taket av ett båthus. För dig som vare sig har en bergvägg, en fast brygga eller ett båthus passar den flytande båtlyften bra. Den behöver endast förankras i en flytande brygga och håller sig stabil med hjälp av båtens vikt. Hydrauliska båtlyftar är en av de mest populära alternativen då den här typen av båtlyftar består av en konstruktion som förankras i sjöbotten. Med hjälp av hydrauliska cylindrar hissas båten upp eller ned. Den här konstruktionen är dessutom otroligt stilren och syns knappt när den är nedsänkt.

Vilka fördelar har jag att se fram emot med en båtlyft?

Förmodligen alla som investerat i en båtlyft skulle hålla med om att båtägandet helt plötsligt blir smärtfritt, okomplicerat och betydligt roligare. Anledningen är att du helt plötsligt slipper krångla med förtöjning och lossning genom rep och bojar. Ett moment som vanligtvis är stressigt och resulterar i bråk. Med en båtlyft kan du höja upp båten till bryggans nivå, vilket underlättar i- och urklivning. Dessutom skyddas båten från onödigt slitage från bland annat tillväxt av havstulpaner och alger. Detta minskar även behovet av bottenmålning.

Ytterligare en stor fördel är att du slipper dyra varvskostnader för vinterförvaring. Du kan istället förvara båten på samma plats året om. Du höjer endast upp båten i högsta läge och skyddar ovansidan med en presenning. Detta medför även en betydligt längre båtsäsong eftersom du helt plötsligt kan sänka ner båten när första fina vårdagen kommer.