Planerar du att gå på en vinprovning i Göteborg? Kanske köpa som presentkort till en vän eller för att själv gå med kompisarna. Innan provningen bokas eller presentkortet köps kan det vara bra att kontrollera vissa saker.

Hur är upplägget?

Vinprovning handlar inte enbart om att prova viner – även om vissa tror det. Det handlar minst lika mycket om att hitta olika smakkombinationer och lära sig vilken mat som passar till vilka viner. En vinkällare i Göteborg presenterar sin vinprovning med att deltagarna får smaka en rad olika smakbitar av mat och tilltugg för att på detta sätt ”illustrera vinets egenskaper”. Läs på om vinprovning i Göteborg och jämför. Innehållet kan skilja en hel del mycket beroende på kunskapen hos de som genomför upplevelsen.

Vilka förkunskaper krävs?

Alla företag som erbjuder vinprovning har kurser på för nybörjare. Provningar som alla kan anmäla sig till oavsett förkunskaper. Det är när det kommer till de liter mer avancerade provningarna som ”agnarna sållas från vetet”. En del företag har vinprovningar där deltagarna först måste ha gått tidigare steg i utbildningen.
Vill du verkligen få kunskap om vin på ett djupare plan rekommenderas däremot inte provningar i första hand utan istället de privata utbildningar som finns tillgängliga i bland annat Stockholm och Göteborg.

Vad gäller för avbokning?

När du har bestämt dig för ett företag – kontrollera vilka regler som gäller för avbokning. Det kan exempelvis innebära att avbokning utan sjukintyg kan genomföra upp till 10 dagar före. I annat fall förloras avgiften. Här är det stor skillnad och genom att vara medveten om förutsättningarna kan avbokning ske i tid.

Har du köpt presentkort på vinprovning i Göteborg?

Det finns två olika slags presentkort som gäller för vinprovningar i Göteborg.

  • Presentkort hos den specifika vinkällaren
    Flera vinkällare och restauranger erbjuder presentkort. Välj antingen summa eller en specifik vinprovning. Kontrollera giltighetstiden då det ofta bara räcker i 12 månader.
  • Allmänt presentkort på upplevelse
    Flera upplevelseföretag erbjuder presentkort som gäller hos dem i upp till 36 månader. Med presentkortet kan valfri upplevelse bokas, däribland just vinprovning på olika nivåer i Göteborg. Fördelen är att mottagaren själv kan välja om ölprovning eller whiskyprovning istället önskas – däremot kan det upplevas mindre personligt att inte få en specifik present utan ”enbart” ett presentkort.