Provning av whisky och öl har blivit allt mer populärt även bland yngre åldersgrupper sedan kvalitetsbryggerier, också kallade mikrobryggerier, blev trendigt. Förutom att provningar kan utföras på destillerier och bryggerier, finns även en och annan stockholmsrestaurang som erbjuder provning. Beroende på vilken typ av grupp det rör sig om finns olika alternativ som kan ha olika lämplighet.

Varför välja stockholmsrestaurang som erbjuder provning

En av fördelarna med att göra provningen på en restaurang i Stockholm snarare än vid ett destilleri eller bryggeri är närheten till andra inrättningar dit gruppen kan styra skutan efter en utförd provning. Varför inte försöka sig på att känna den där rökigheten som whiskeyexperten poängterade, eller försöka definiera grundsmaker hos öler som precis demonstrerats? Att bygga på en redan trevlig aktivitet kan göra upplevelsen till något alldeles särskilt som ingen i sällskapet glömmer i första taget.

Detta kan du förvänta dig vid en provning

Oavsett om provningen gäller öl eller whisky finns det några gemensamma moment man kan förvänta sig. Med detta inte sagt att provningar är likadana – de är snarare mycket unika.

  • Historia. Ölmästaren eller whiskyexperten kommer med största sannolikhet att ge en överblick av respektive drycks historia och hur den har druckits genom århundradena. Om sällskapet har efterfrågat drycker från ett särskilt land kommer den historiska genomgången naturligtvis att vara mycket färgad av detta val.
  • Fem till sex olika drycker. Det vanligaste antalet drycker att prova är mellan fem och sex. Samtidigt tar provningen normalt sett upp till två timmar. Det finns alltså inget behov att skynda sig – man uppmanas snarare att ta tid på sig att verkligen känna smakerna ordentligt. Dessutom serveras ofta väl utvalda tilltugg till varje öl- eller whiskysort.

Varje öl- eller whiskyprovning är unik eftersom det finns så många olika möjligheter att kombinera sorter och tilltugg. Ölmästaren eller whiskyexperten planerar varje provning individuellt. Detta gör att såväl nybörjare som personer med erfarenhet av dessa drycker kan lära sig något nytt vid provning. Det innebär också att det är en mycket lämplig aktivitet för exempelvis ett företags kickoff eller varför inte för en grupp vänner.