Distansutbildning är ett brett begrepp och innefattar allt från högskolestudier på fem år till föreläsningar online. En inriktning är videokurser där deltagarna i kursen får tillgång till flera videoklipp som ligger till grund för utbildningen. Att lära sig den vägen har flera fördelar. Är det din väg för inlärning?

Lär dig i din takt

Med klassisk lektionsutbildning förväntas alla lära sig i samma takt. Kursen är upplagd över en viss period och den som kommer efter har kurser ”släpandes” att ta ikapp. Ett stressmoment som skapar sämre studiero. Med videoformatet är det eleven själv som väljer sin takt. Det går att se dessa videoklipp exakt när man vill och testa sig fram till dess att man känner sig säker på kunskapen. Framförallt gäller det när det kommer till praktiska moment som man själv behöver testa i ett program, på internet eller liknande. Då är videoklippen instruktioner som pedagogiskt visar vägen.

Distansutbildning finns alltid tillgängligt

Många som väljer distansutbildning gör detta på grund av flexibiliteten att plugga var som helst – när som helst. Det gäller inte minst med videoutbildning då eleven inte alls behöver anpassa tiderna till vissa föreläsningar eller grupparbeten. Ta fram mobilen på bussen på väg till jobbet och lär dig mer om företagsekonomi. Ha med surfplattan på tåget och bli utbildad på GDPR. Sitt vid datorn på kvällen och fördjupa dig i akutsjukvård.

Välj spetskompetensen

Vill du inte gå tre år på högskolan för att få en bred utbildning utan hellre ett par timmar för att få en specifik spetskompetens? Då är distansutbildning i videoformat ett passande upplägg för dig. Det finns portaler med över hundra olika videoutbildningar och med abonnemang ges fri tillgång till dessa under en specifik period, exempelvis ett år.
På detta sätt kan spetskompetens skapas inom ett specifikt område och utbildningar väljas utifrån intresse och hur behovet ändras över tid.

Nackdelar…

Som alla utbildningsvägar finns både fördelar och nackdelar med distansutbildning.

  • Det kräver självdisciplin att sätta sig
    För en del är lektioner ett sätt att fokusera och få disciplin i utbildningen.
  • Inte CSN-berättigat
    Än så länge är video-baserade utbildningar inte CSN-berättigade. Det kan finnas som ett komplement inom en högskoleutbildning men inte enbart bestå av detta.
  • Ensamt
    Lär du dig bäst i grupp där du får diskutera olika lösningar med andra på samma utbildning? Då kanske inte distansutbildning är rätt forum för dig.