Den matiga tårtan smörgåstårtan är omåttligt populär på både sommar- och vinterfester. Det är väldigt enkelt att göra en smörgåstårta själv. Men om du inte orkar tillaga den själv så finns det många ställen för smörgåstårta i Stockholm.

Smörgåstårta! Denna klassiska svenska tårta. Den passar både till vardag och fest men den passar kanske lite extra på bra de där sommarfesterna som studentskivan eller sommarkalasen. I Stockholm är det många som gillar att laga mat. Det är inte särskilt svårt att göra en smörgåstårta själv och på internet finns mängder med recept. Börja med att fundera på om du måste anpassa smörgåstårtan efter några särskilda allergier eller dieter. Du behöver kanske göra en smörgåstårta som är vegansk, vegetarisk eller som är laktos- eller glutenfri? Fråga nummer två att ställa innan du börjar med tårtan är hur mycket som behövs? Hur många bitar tror du att dina gäster äter? Planera för att göra smörgåstårtan ungefär två dagar innan festen, då blir botten sådär god och saftig när den suger åt sig av majonnäs och annat du har på tårtan.

Såhär gör du en smörgåstårta

Men hur gör man då själva tårtan. Alla ingredienser du behöver till en smörgåstårta finns i Stockholm. Först och främst är det brödet Det vanligaste är att man har ett mjukt, vitt bröd av landgångstyp eller så kallad rostbrödsort. Smörgåstårtan är ju kusin med landgången. Vissa använder även så kallad hönekaka till sin smörgåstårta. Sedan är det dags för den där fyllningen som ska göra tårtan saftig. Det kan vara majonäs, gräddfil, vispgrädde, kesella, crème fraiche eller yoghurt. Sedan är det dag för mer fyllning! I en smörgåstårta är det vanligt att ha ingredienser som till exempel ägg, lax, rom, räkor, tonfisk, crabsticks, leverpastej, ost, gurka och pepparrot. När du har fyllt lagren i din smörgåstårta är det dags för det roligaste – att dekorera toppen. Då används ofta ingredienser som räkor, kräftor, rom, lax, rostbiff, körsbärstomater, ost, gurka, citronskivor, dill, sallad eller frukt av något slag. Det blir väldigt fint att fästa dillkvistar eller vårlök på sidorna av tårtan. Testa även att forma dina ostskivor eller gurkor på något fint sätt.