Ta hand om din mountainbike

Mountainbike är en cykel man ofta åker med i ganska tuff terräng. Således ställs det höga krav på cykelns säkerhet, att den klarar av hopp och förhållandevis höga farter. En del i ett bra säkerhetstänk är att regelbundet underhålla sin cykel. Som ny åkare kan det dock vara svårt att veta exakt hur man ska göra. Här ger vi några tips.

Dra åt muttrar och skruvar

En mountainbike har många skruvar och muttrar. Det är viktigt att se till att ingen av dessa lossnar. Om en skruv lossnar är det ett tecken på att en hög sannolikhet finns att andra muttrar och skruvar kan lossna. Kolla dem med jämna mellanrum och dra åt dem med ett lämpligt verktyg. Se dock till att du inte drar åt skruvarna för hårt. Tar du i alldeles för mycket, finns en risk att du inte kan lossa dem igen om det så behövs.

Ekrar

Även ekrar som är lösa behöver dras åt. För det här krävs en ekernyckel, som brukar kunna hittas i cykelbutiker. Kontrollera ekerspänningen så att samtliga ekrar känns lika styva. Om du är osäker på hur detta görs bör du lämna in cykeln till en verkstad. Det är viktigt att detta stämmer. Om hjulet är dåligt justerat blir inte bara cyklingen ganska obekväm, utan det går också långsammare då du riskerar att tappa mycket kraft i sidled. Om du cyklar i tuff terräng är det här något du garanterat vill undvika.

Växlar och bromsar

Att ge sig på att ställa in växlar och bromsar själv på en mountainbike är något man helst bör undvika, såvida man inte har god erfarenhet. Är man osäker på det här är det något man bör lämna över till en cykelverkstad. Om du känner dig manad att försöka dig på det själv ändå, är det bra att tänka på några saker, till exempel:

  • Placera cykeln i ett stativ.
  • Om du märker att du har problem med att växla upp är det sannolikt att vajern behöver spännas åt. För att råda bot på detta kan du testa att skruva på justerskruven, medan du trampar för hand. Skruva endast ett halvt varv i taget och sluta när det känns rätt.