Det finns inget som säger att personliga assistenter behöver någon speciell utbildning – men däremot kan dom olika arbetsgivarna, tillsammans med aktuell brukare, ställa vissa krav för dom olika tjänsterna. Nedan följer bra info för dig som vill jobba med personlig assistans i Göteborg. Bland annat finns vård från almavoo.se.

Inga särskilda krav på utbildning för att jobba som personlig assistent

Det finns som sagt inget som säger att personliga assistenter måste ha någon särskild utbildning, som till exempel läkare eller sjuksköterskor måste ha. Däremot kan dom olika arbetsgivarna, i form av assistansbolag, ställa vissa krav. En del ser till exempel att den som söker tjänster bör ha minst en gymnasieutbildning medan det inte är nödvändigt hos andra.

I annonser för lediga jobb inom denna bransch i Göteborg går det även att se att körkort är ett krav för flera av tjänsterna. Det beror troligen på att brukaren önskar det och vill kunna ta sig till olika platser med bil.

I en del annonser finns även vissa språkkrav, krav på att personer som söker ska vara rökfria och så vidare. Detta är något som vanligen baseras på brukarens egna önskemål.

I många av dom lediga tjänsterna inom personlig assistans i Göteborg är det ett krav eller meriterande med tidigare erfarenhet inom yrket. Det viktigaste är dock oftast personliga egenskaper och personkemi med brukaren som avgör vem som slutligen får tjänsten.

Goda möjligheter till jobb inom personlig assistans i Göteborg

För den som vill jobba inom personlig assistans i Göteborg finns goda möjligheter till jobb – kanske speciellt för den som har tidigare erfarenheter från yrket. Det finns många aktiva annonser hos Arbetsförmedlingen och det går även att kontakta assistansbolag för att lämna CV. Ofta behövs vikarier inom yrket och det kan vara ett utmärkt extrajobb.

Att arbeta som personlig assistent innebär dock ofta obekväma arbetstider och den som är flexibel när det kommer till just det har troligen större chans att få jobb, jämfört med någon som bara kan tänka sig att jobba dagtid. Följande arbetstider är inget ovanligt inom yrket:

  • Vaken natt
  • Kvällar och helger
  • Jourtid

Så – även om det inte finns något direkt krav på specifik utbildning kan det finnas andra krav och önskemål, både från arbetsgivare och aktuell brukare. Personlig lämplighet brukar dock vara det som går först när en tjänst ska tillsättas.