breakthenews.nu

Advisor världen satsar på ny teknik

PPM-fond

Så sent som 2012 var försäljningen av iPhone skyhög och det var betydligt enklare för de verkställande direktörerna för teknikföretagen i Silicon Valley att få sina företag uppbackade av riskkapitalister. Idag ser det väldigt annorlunda ut och vissa experter tror att vi kan befinna oss i en ny teknikbubbla i detta nu. Huruvida vi verkligen står inför en stundande börskrasch eller ej kan dock diskuteras. Den nuvarande, påstådda teknikbubblan skiljer sig nämligen åt från den tidigare bubblan, vilket du kan läsa om längre ner i denna artikel.

Teknikfonder i PPM-systemet

Om du inte tror på de personer som menar att vi kan stå inför en ny teknikbubbla utan tror att teknikbranschen kommer att fortsätta utvecklas i positiv riktning, har du flera olika möjligheter att satsa på tekniken när du väljer PPM-fonder. Där har du möjligheten att välja bland följande teknikfonder, som allihopa har en positiv värdeutveckling såväl under det senaste året som sett under de fem senaste åren:

 • Aberdeen Global Technology Eq A2
 • BGF World Technology A2
 • DNB Nordic Technology
 • Gustavia Ny Teknik
 • Lannebo Vision
 • NN (L) Information Tech P Cap USD
 • Pictet-Digital Communication R USD
 • SEB Teknologifond
 • Skandia Time Global
 • Swedbank Robur Technology
 • UBS (Lux) EF Gbi Multi Tech (USD) P
 • Öhman Global Growth

En fond som inte fokuserar helt på teknikbranschen men ändå placerar i teknikföretag och företag med en koppling till den förra IT-bubblan, som exempelvis Amazon.com, såväl som andra företag är Advisor Världen. Det är en aktiefond som, precis som namnet antyder, placerar i bolag på den globala aktiemarknaden. Visst fokus ligger på bolag inom Norden, Europa och Nordamerika. Det som skiljer denna fond mot många andra aktiefonder, är att förvaltaren Advisor också kan ha kortare positioner som balanseras upp av längre sådana (upp till ungefär 30 procent vardera). Den totala potentiella exponeringen ligger därför på upp till 160 procent. Detta görs i syfte att kunna generera en ännu större avkastning på det investerade kapitalet. Fonden är ett bra alternativ för den som har en längre placeringshorisont, en tro på den globala aktiemarknaden och föredrar en aktiv förvaltning.

Eftersom Advisor Världen också är valbar i premiepensionssystemet, kan du där välja denna fond som en av dina PPM-fonder. Fondens PPM-nummer är 874032 och har sedan lanseringen den 18 maj 2011 haft en stark positiv värdeutveckling. I skrivande stund är fondens fem största innehav följande:

 • Amazon.com Inc (3,8 procent)
 • Fastighets AB Balder (3,4 procent)
 • Adidas AG (3,4 procent)
 • Walt Disney Co (3,3 procent)
 • Pandora AS (3,3 procent)

Bland de teknikbolag som ofta återfinns i teknikfondernas innehav kan förutom Amazon.com också Googles moderbolag Alphabet, teknikjättarna Microsoft och Apple, den sociala plattformen Facebook, affärssystems utvecklaren SAP, casinospelsutvecklarna Playtech och NetEnt nämnas, samt datorkommunikationsföretaget Cisco Systems. Cisco är för övrigt ett av de bolag som överlevde den ursprungliga IT-bubblan och fortfarande är verksamma.

Vi kan stå inför en ny teknikbubbla

Tillväxttakten för smartphones på andra sidan Atlanten är i princip noll och även på andra håll i världen sjunker den stadigt. Det finns visserligen potentiella kandidater som kan ta över stafettpinnen från iPhone, som till exempel virtual reality (VR) och så kallade wearables som smarta klockor och aktivitetsband. Ingen av dessa har dock lyckats övertyga den stora massan att de behöver dessa elektroniska prylar, vilket har lett till att försäljningen inte är riktigt så hög som vad som vore önskvärt.

Det innebär att det åtminstone ur ett kortsiktigt perspektiv erbjuds färre möjligheter för entreprenörer att lyckas slå igenom. Bloombergs barometer för uppstartsföretag i USA, som är ett index som väger in kapital, antal affärer, finansieringar och framgångsrika förvärv eller börsintroduktioner, har fallit med hela 21 procent sedan november 2015. Ur ett historiskt perspektiv ligger indexet dock fortfarande på höga nivåer, om man ska nyansera bilden lite.

Ett exempel på att det är tufft för uppstickarna är företaget Jawbone, som tillverkar aktivitetsarmband och annan bärbar hårdvara för motionärer. Förr ansågs företaget kunna utgöra ett hot mot Apples produkter i detta segment, men nu har företagets börsvärde sjunkit med hela 50 procent. Sedan 2015 har ett amerikanskt forskningsföretag noterat 80 fall av uppstartsföretag som har accepterat en minskning av företagets värde för att kunna få ytterligare riskkapital. Roelof Botha, riskkapitalist på Sequoia Capital, uttrycker sig så här: “Det fanns en dimma som hängde över Silicon Valley 2001. Och det finns en dimma som hänger över den (dalen) nu. Det finns ingen underliggande våg av tillväxt.”

IT-bubblan 1.0

Vad menar då denne riskkapitalist med att det hängde en dimma över Silicon Valley 2001? Han pratar naturligtvis om IT-bubblan, även känd som dotcom-bubblan, som började i mitten av 90-talet, ibland säger man att den började med Netscapes börsintroduktion i augusti 1995, och sprack mellan 1999 och 2001. Nasdaq kraschade i april 2000 och upplevde under ett par or ett stort ras, där index sjönk från 5 048 till drygt 1 000. En rad olika IT-bolag gick under helt medan andra, såsom Cisco, förlorade en väldigt stor del av sitt börsvärde. Ciscos aktie störtdök med hela 86 procent. Inte heller Sverige var förskonat från IT-bubblan, utan en rad olika företag gick i konkurs eller köptes upp.

Vissa företag, som till exempel eBay, lyckades överleva IT-bubblan och har sedan dess till och med lyckats nå nya höjder. Ett annat företag som har lyckats överleva dotcom-bubblan och fortfarande är framgångsrikt är e-handelsbolaget Amazon. Priset för en Amazon-aktie är idag sju gånger högre än före kraschen och 100 gånger högre än sin lägstanotering. Till de svenska bolag som överlevde IT-bubblan hör bland annat internetleverantören Bredbandsbolaget, mobiltelefonjätten Ericsson, mobiltelefonoperatörerna Europolitan och Telia, internetkonsultbolaget Framfab, webbportalen Spray, samt e-handelsbutiken Zoovillage.com.

IT-bubblan 2.0 eller fortsatt uppgång?

Vad pekar då mot att vi står inför en ny teknikbubbla? En fingervisning är att uppstartsföretagen har svårigheter att växa och övertala riskkapitalister att gå in med pengar i dem. Men det är bara halva sanningen, eftersom riskkapitalisterna själva vädrar vårluft. Silicon Valley är fortfarande att betrakta som ett säkert alternativ för investerare som vill diversiera sin portfölj. I synnerhet rika investerare från Mellanöstern och ryssar satsar mycket på Silicon Valley, utan att ta hänsyn till avkastningen.

För bara några år sedan hade de stora riskkapitalfonderna cirka 500 miljoner dollar att spela med, idag krävs åtminstone det dubbla för att de ska betraktas som stora spelare. Under första kvartalet 2016 satsade riskkapitalister 12 miljarder dollar, vilket är den högsta noteringen på 10 år. Vi har aldrig tidigare sett ett investeringsklimat som det vi idag ser och det är svårt att egentligen föreställa sig hur mycket pengar som faktiskt cirkulerar där ute.

Kommer enhörningarna att flyga eller falla?

En enhörning är ett uppstartsföretag som värderas till över en miljard dollar. I Silicon Valley hittar vi flera sådana, som till exempel Snapchat, Airbnb och Uber. Dessa företag har lyckats få riskkapitalisterna att lätta ordentligt på lädret. Uber värderas till ungefär 69 miljarder dollar, vilket gör det till det mest värdefulla bilföretaget i USA. Faktum är att Uber är värt mer än Fiat Chrysler och General Motors tillsammans. Airbnb å sin sida har en värdering på 30 miljarder dollar, vilket överstiger alla hotellkedjor på vår planet. Och Snapshat ryktas förbereda sig för en börsintroduktion till ett värde på minst 25 miljarder dollar, vilket är 25 gånger mer än de en miljard dollar som Facebook 2012 köpte upp Instagram för.

Riskkapitalisten Bill Gurley menar att enhörningar som dessa kan klara sig genom flera månader eller till och med år av dålig lönsamhet, tack vare de enorma summor pengar som riskkapitalistbolag har pumpat in i dessa företag. Han menar därför att vi förmodligen inte kommer att få se en krasch där alla enhörningar faller på en och samma gång, utan istället att man kan tänka sig att till exempel en enhörning per kvartal går under.

Den teknikbubbla som vi påstås befinna oss i just nu är inte helt lik den bubbla som sprack omkring millenniumskiftet. Då börsnoterades som mest 480 bolag i USA, varav 280 var relaterade till internet, under rekordåret 1999. I den nuvarande bubblan börsnoteras inte alls lika många teknikbolag. Det år som så här långt utgör toppnoteringen var 2014. Då börsnoterades 275 bolag i USA, varav 55 var verksamma i teknikbranschen. Nu behöver företag ha genererat åtminstone 100 miljoner dollar i intäkter innan de kan börsnoteras. Under den förra bubblan kunde vissa företag börsnoteras utan att ha några som helst intäkter.

Heta områden inom teknikbranschen

Många av de personer och företag som investerar i uppstartsföretag räknar nu med flera år av mer eller mindre stillestånd i bolagen. Därför har allt fler börjat vända blickarna mot företag som utvecklar mjukvara riktad till företag, eftersom det är väldigt trångt bland de företag som utvecklar mjukvara som riktar sig mot konsumenter. Säkerhetsmjukvara, bilteknik och sjukvårdsteknik är tre av de områden som många riskkapitalister är särskilt intresserade av för tillfället.

Många riskkapitalisters dröm är naturligtvis att lyckas hitta nästa Facebook, innan nästa högkonjunktur. Bland de områden som många investerare ser potential i, kan virtual reality (VR), maskininlärning och självkörande fordon nämnas. Just nu råder alltså något av ett stillestånd, men det ser ut att kunna förändras inom en snar framtid. Till det bättre eller till det sämre? Ja, det återstår helt enkelt att se.