Vattenlarm varnar för vattenläckor

Vattenskador är vanliga skador i hemmet och det enklaste och billigaste sättet att förhindra en sådan är att installera vattenlarm. Vattenlarm ska installeras i riskområden såsom vid diskmaskin, tvättmaskin eller där ledningar är dolda. En vattenläcka upptäcks ofta försent eftersom många ledningar är just dolda.

Vanligt med vattenskador

Det är en mardröm att råka ut för en vattenskada. Varje år inträffar cirka 100 000 vattenskador i Sverige och det är en av de vanligaste skadorna i hemmet. Ett vattenlarm fungerar som ett brandlarm men istället för att reagera på rök så reagerar alarmet på vatten. Ett vattenlarm larmar om sensorn upptäcker vattenläckage, till exempel vid en tvätt- eller diskmaskin. Det är svårt att upptäcka dolda vattenläckor, till exempel under diskbänken. Många ledningar är placerade under golv och i väggar. De flesta vattenläckor inträffar i just sådana dolda utrymmen. Ofta så har läckan pågått under en längre tid när den upptäcks och detta resulterar i mer omfattade skador. En skarv i en rörledning kan till exempel ha droppat under många år innan fuktskador börjar synas på golv eller väggar. En annan vanlig plats för vattenskador är i utrymmen som du inte inspekterar dagligen som till exempel källarutrymmen. Ett vattenlarm hjälper dig att upptäcka dolda vattenläckor innan det är försent.

Så monterar du vattenlarmet

Ett bra ställe att placera ett vattenlarm är i diskbänkskåpet i anslutning till diskmaskinen. Du monterar med fördel givarna intill vattenrören och avloppsröret. Om ett läckage inträffar kommer givarna reagera på vattnet och larmet börja tjuta. Kondens kan ibland utlösa larmet. Om detta inträffar så flyttar du givarna längre ifrån kallvattenröret, vilket oftast är det som skapar kondens. Andra vanliga orsaker till vattenskador är tvättmaskin, golvvärmecentral, kylskåp och varmvattenberedare. Du kan även använda ett vattenlarm i källaren eller andra utrymmen som du inte vistas i dagligen. En viktig sak att tänka på när du monterat ditt vattenlarm är att se till att batteriet fungerar och kontrollera det med jämna mellanrum. En annan sak att ha i åtanke är att larmet bör höras igenom en vägg om det ska sitta dolt. Vissa modeller kan larma dig även om du inte är hemma, till exempel via sms. En del vattenlarm har även en läckagebrytare som stänger av vattnet automatiskt när en läcka sker. De allra flesta vattenalarm kan du installera själv, men i undantagsfall kan du behöva hjälp av en VHS-montör.